Ιστορία

  • Επισκοπή

    Η Επισκοπή Πάφου είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό που βρίσκεται 11 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου. Το χωριό είναι κτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Έζουσας, σε υψόμετρο 190 μέτρων.

    Το χωριό ήταν γνωστό με το ίδιο όνομα από την εποχή της φραγκοκρατίας επειδή επί ημερών του βασιλιά Ιακώβου Β΄ (1460-1473 ) ο Ορθόδοξος επίσκοπος Πάφου εγκαταστάθηκε εκεί, μεταφέροντας και την έδρα του από την Πόλη Χρυσοχούς.

    Συνεπώς το χωριό οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι υπήρξε έδρα επισκόπου.  Πιο πριν το χωριό αναφέρεται ότι ονομαζόταν Κώμη.

  • Village of Episkopi

    Χάρτης Επισκοπής απο τα Google Maps

  • Πληθυσμός Επισκοπής

    Η Επισκοπή γνώρισε από το 1881 πληθυσμιακές αυξομείωσες. Σημαντική μείωση στο πληθυσμό οφείλεται κυρίως στην αστυφιλία .

    Οι πλείστοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με εργασίες στην πόλη της Πάφου. Υπάρχουν όμως και άτομα που εξακολουθούν να ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι τα αμπέλια (οινοποιήσιμες ποικιλίες), τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά, οι αμυγδαλιές, τα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή. Στο χωριό εκτρέφονται επίσης πρόβατα και κατσίκες, χωρίς όμως η κτηνοτροφία να θεωρείται ανεπτυγμένη

  • Episkopi Village Population

    Πληθυσμός Επισκοπής Πάφου

Στην όχθη του ποταμού της Επισκοπής απέναντι από το χωριό, διασώζονται τα ερείπια μικρής μονής αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό, που χτίστηκε κατά τη διαμονή του περίφημου ασκητή Ιλαρίωνα στην Επισκοπή. Κάτω από το χωριό και µέσα στην κοίτη του ποταμού στέκει ογκώδης η “ατσουπόπετρα” ή ”πέτρα του Ατσουπά”, του Δαίμονα που σύμφωνα µε την επιτόπια παράδοση πέταξε σε ένα δαίμονα ο Άη Λαρκός (Άγιος Ιλαρίωνας). Ο περίφημος ερημίτης μαζί µε το µαθητή του Ησύχιο αφού περιπλανήθηκαν για χρόνια, τελικά εγκαταστάθηκαν σε ένα όρος ψηλό και δύσβατο έξω από το σηµερινό χωριό Επισκοπή κοντά σε ένα ειδωλολατρικό ναό.

Για 16 χρόνια έζησε ασκητική ζωή μέσα σε ένα σπήλαιο εκεί και κάνοντας πολλά θαύµατα. Αργότερα, κάτοικοι της περιοχής ανέγειραν κοντά στο σπήλαιο του Αγίου, κοντά στη βάση του ψηλού κρηµνού ναό προς τιµή του μεγάλου θαυματουργού , ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερα. Πριν μερικές δεκαετίες ο ναός εκείνος εγκαταλείφτηκε λόγω της πολλής υγρασίας του τόπου και κτίσθηκε άλλος πάνω από τον κρηµνό όπου σώζεται ο κενός τάφος του Αγίου.

Πέραν του οδικού διχτύου η κοινότητα της Επισκοπής συνδέεται με την κοινότητα Καλλέπειας με το μονοπάτι μελέτης της Φύσης Καλλέπεια-Επισκοπή. Το μονοπάτι είναι γραμμικό μήκους 8 km περίπου. Το μονοπάτι περνά και από το εγκαταλειμμένο τουρκοκυπριακό χωριό ΄΄Μωρόνερο΄΄ (δεν υπάρχει δρόμος για την σύνδεση του µε τον έξω κόσμο) στο οποίο βρίσκονται τα ερείπια του ναού (μνημείο) του Αγίου Γενναδίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή της κοινότητας Επισκοπής συνδέεται άμεσα με την θρησκευτική παράδοση του τόπου μας.

[all_around id=”3″][/all_around]